Från ideellt initiativ till kundägt försäkringsbolag
Brandkontorets historia sträcker sig ända tillbaka till 1700-talet. På den tiden plågades både människor och byggnader av kraftiga bränder som härjade i Stockholms kompakta stadskärna. Allt började med en längtan efter att bidra till ett bättre samhälle.
Låt oss ta ett steg tillbaka till år 1746. Vi befinner oss i Gamla Stan i Stockholm. Röken sticker i lungorna och ligger som en grå slöja över hustaken. Med sorg i hjärtat bevittnar grosshandlare Charles Tottie hur ännu en byggnad slukas av lågorna längs en av de smala gränderna. De senaste åren har han sett alldeles för många hus gå samma tragiska öde tillmötes. Han är trött på att bevittna människor som blir av med sina bostäder samtidigt som kulturhistoriska värden går till spillo.
Mitt i eländet spirar en idé. Tänk om det finns ett sätt att får bukt med bränderna och rädda husen? Tillsammans med 91 andra borgare tar Charles Tottie ett gemensamt initiativ för att ersätta skador vid brand. Brandkontoret är fött. Eftersom samhällsnyttan kommer i första rummet blir verksamheten kundägd och så har det förblivit.
Fågel Fenix reser sig ur askan
De kommande åren bidrar Brandkontoret till att fastigheter kan byggas upp igen på samma plats där de brunnit ner tack vare Allframtidsförsäkringen (som vi fortfarande erbjuder!) Men försäkringar är inte det enda ansvarsområdet. Fram till att brandkåren startar 1875 sköter Brandkontoret dessutom brandsläckningen i huvudstaden.
Kungen uppmärksammar insatserna och beslutar att en symbol ska placeras ovanför alla portar till fastigheter som försäkras av Brandkontoret. Valet av motiv blir lämpligt nog fågel Fenix som reser sig ur askan. Emblemet går fortfarande att beskåda här och var ovanför äldre portar i Stockholm och vill du se ett exempel kan du bland annat bege dig till Storkyrkobrinken 6 i Gamla stan. Symbolen lever för övrigt vidare i vår logotyp.
En historisk källa att ösa ur
Historien sitter bokstavligen i Brandkontorets väggar och du hittar vårt kontor i Rosenadlerska huset på Mynttorget som ritades på 1600-talet av Nicodemus Tessin d ä. Mer information om vår historia finns i Historiska arkivet som då och då får besök av nyfikna historieforskare.
Bokförare Johan Mattias Land var en av våra första kunder som tecknade Allframtidsförsäkring 1746. Du kan fortfarande se symbolen ovanför porten på fastigheten på Storkyrkobrinken 6 i Gamla stan.
Historiska arkivet
I Brandkontorets verksamhets- och försäkringsdokumentation sedan 1746 döljer sig många unika uppgifter om Stockholms stenhus; Planlösningar, byggnadssätt, ägare och användningsområden – och inte minst intressant: Inventarielistor, ofta för varje enskilt rum i byggnaderna. Materialet finns fortfarande på pergament i djupa valv någonstans i Stockholm – nu tillgängligt digitalt från länken härunder. Över 300 000 tusen pergamentsidor, sökbara och digitaliserade,
från 1746 fram till 1950-talet.